Het Servicepunt is een initiatief van:

Pekela Duurzaam

pekelaNa een tweetal succesvolle zonnepanelenacties in de gemeente Pekela leek de tijd in september 2013 rijp om de initiatiefgroep Pekela Duurzaam in het leven te roepen. Dat resulteerde eind 2013 in de oprichting van de coöperatie Pekela Duurzaam.

Naast zonnepanelenacties die zij in samenwerking met lokale installateurs aanbieden, organiseert de coöperatie duurzaamheidsmarkten. Om zonnepanelen ook voor huurders mogelijk te maken zijn er vergaande plannen met woningbouwcorporatie Acantus.

In 2015 werd werkgroep Boven Pekela Energieneutraal opgericht. Onder begeleiding van Stichting Samen Energie Neutraal, buurkracht en GrEK heeft deze werkgroep inmiddels besparingsacties uitgevoerd en meegeholpen het dorpshuis energieneutraal te maken. Ambitie is om Boven Pekela binnen 10 jaar energieneutraal te maken. Boven Pekela Energie Neutraal is inmiddels door de provincie Groningen als een van de zes dorpen uitgekozen als kansrijke pionier en zal extra ondersteund worden.

Het valt voor veel sport-organisaties en andere verenigingen niet mee om de touwtjes aan elkaar te knopen. De coöperatie Duurzaam Pekela brengt een groot aantal van deze organisaties nu bij elkaar voor een gezamenlijk zonneproject. We investeren met elkaar in 250 zonnepanelen. Deze plaatsen we op het dak van de sporthal in Nieuwe Pekela. De gemeente maakt dit mede mogelijk.

In 2017 zal tegelijkertijd een postcoderoosproject voor particulieren gerealiseerd worden.

Pekela Duurzaam is een Buurkrachtbuurt en lid van de Groninger Energiekoepel (GrEK).

Website van Duurzaam Pekela