Het Servicepunt is een initiatief van:

Hogelandster Energie Coöperatie blij met zonnedak in Zuurdijk

De zon schittert op het dak van de boerenschuur van Ron Claassen en Siegrid Hekma in Zuurdijk. Op het dak 614 zonnepanelen. De stroom vliegt binnen bij de Hogelandster Energie Coöperatie (HEC).

Het moet duurzamer, vond een groep bewoners van De Marne een paar jaar geleden. Ze richtten de Hogelandster Energie Coöperatie (HEC) op en realiseerden een dak vol zonnepanelen in Zuurdijk. Er wordt energie opgewekt voor inwoners van Wehe-Den Hoorn, Mensingeweer, Warfhuizen, Zuurdijk, Leens en Kloosterburen die zelf geen zonnepanelen op hun dak kunnen of willen hebben. Ze leasen ze voor 49 euro per paneel.

Zuurdijk
Het eerste plan was om zonnepanelen op de daken van de DML-loodsen in Wehe-Den Hoorn te plaatsen maar die bleken niet sterk genoeg. Blij was de coöperatie toen Siegrid Hekma en Ron Claassen het dak van hun zes jaar oude schuur in Zuurdijk beschikbaar stelden. Daar blinken sinds kort 614 panelen, de hele zuidwestkant van het dak vol.

Hennie Schoenmaker
,,Als coöperatie willen we zonne-energie voor een zo breed mogelijk publiek toegankelijk maken’’, zegt Hennie Schoenmaker, bestuurslid van HEC. De coöperatie besloot certificaten van 49 euro uit te geven, zodat ook mensen met een kleine portemonnee konden deelnemen. De belangstelling was groot. Twee voorlichtingsbijeenkomsten en twee maanden later waren alle certificaten weg. 41 mensen en instellingen investeerden in de panelen. Via een app hebben ze inzicht in hun persoonlijk verbruik.

De investering in het collectieve zonnedak levert een gemiddeld huishouden een bezuiniging op van 100 euro per jaar. Bij de investering van vijftien jaar is het na vijf jaar uit de kosten.

Voor het bestuur van de coöperatie kwam er heel wat bij kijken. Zij moesten 150.000 euro op tafel zien te krijgen en met behulp van subsidies van de provincie en particulieren lukte dat.

Waddenfun
Eigenaren van de schuur Siegrid Hekma en Ron Claassen zijn tevreden. Ze zijn eigenaar van twee akkerbouwbedrijven en van recreatiebedrijf Waddenfun in Wehe-Den Hoorn. Hun eigen daken in Wehe zijn niet geschikt voor panelen. Dus leasten ze 95 panelen op hun eigen schuur in Zuurdijk. ,,We proberen zo duurzaam mogelijk te werken en zo laten we dat zien’’, zegt Hekma. ,,En het is mooi om wat voor de gemeenschap in deze regio te doen.’’

Kloosterburen
Het project in Zuurdijk is nauwelijks klaar of de coöperatie heeft al nieuwe plannen. Er komen waarschijnlijk zonnepanelen op het dak van voormalige zorginstelling ‘t Olde Heem in Kloosterburen, waar ouderen en mensen met een beperking wonen. Er zijn plannen voor een zonnepanelendak in Vierhuizen. ,,Maar eigenlijk moeten we groter’’, zegt Schoenmaker. ,,Zonnedaken zijn mooi maar om de Europese klimaatdoelstellingen halen, moet je meer energie opwekken.’’ Wellicht dat de coöperatie op zoek gaat naar ‘een joekel’ van een windmolen in de Eemshaven.

Bron: Dagblad van het Noorden

Startsubsidie
De Hogelandster Energie Coöperatie heeft startsubsidie ontvangen van het Servicepunt Lokale Energie Voorwaarts om dit energieproject te realiseren. Meer informatie over de startsubsidie vindt u hier.